NYE PRODUKTER OG TJENESTER: Direktør Asbjørn Lilletun og markedssjef Therese Lein i Norinnova har spesialdesignede kontorlokaler på Siva Innovasjonssenter i Breivika. Her er det lagt til rette for at mange bedrifter og gründere skal møtes og at det skal være lett å få et større nettverk.  

NYE PRODUKTER OG TJENESTER: Direktør Asbjørn Lilletun og markedssjef Therese Lein i Norinnova har spesialdesignede kontorlokaler på Siva Innovasjonssenter i Breivika. Her er det lagt til rette for at mange bedrifter og gründere skal møtes og at det skal være lett å få et større nettverk.  

De hjelper nordnorsk forskning til å bli big business: – Her skaper vi mange arbeidsplasser

De går inn døra til Norinnova som gründere eller forskere. Der får de avgjørende hjelp til å lykkes med å utvikle en vekstbedrift og gjøre ideen til virkelighet. Fra lokalene i Tromsø har kreftmedisin, et supermikroskop og mobilplattformspill blitt til – og Norinnova hjelper selskapene mot global suksess.

I lokalene til Siva Innovasjonssenter – som tidligere gikk under navnet Forskningsparken – er det store kontorarealer der stor og viktig kunnskap blir utviklet til nye, og noen livsviktige, produkter.

Siva Innovasjonssenter driftes av Norinnova. Det er et nordnorsk innovasjonsselskap som driver med forretningsutvikling og som hjelper forskere og gründere med å utvikle ideene sine til produkter med internasjonalt potensiale.  

 – Vi er til for å foredle forskning og være et verktøy for å utvikle vekstbedrifter som skaper arbeidsplasser i landsdelen, forteller Asbjørn Lilletun, direktør i Norinnova.

Ut fra lokalene til Siva Innovasjonssenter har Norinnova hjulpet rundt 300 bedrifter, som igjen har skapt om lag 1.000 arbeidsplasser. Det har vært bedrifter innen alt fra medisin til satelittkommunikasjon som har blitt startet i Tromsø.

– Noen av de 1.000 arbeidsplassene har nok forsvunnet, men vi har vært med å skape arbeidsplasser flere steder enn i Tromsø. For eksempel har selskapet Ayanda hatt opptil 200 ansatte med fabrikk på Andenes og andre steder i verden, så det vi gjør har ringvirkninger flere steder, sier Lilletun.

Norinnova er en av totalt 33 Siva-inkubatorer i Norge, noe som betyr at selskapene som er tilknyttet inkubatoren også får tilgang til Sivas store nasjonale nettverk.

Siva Innovasjonssenter i Breivika har nå ledige kontorlokaler til leie for alle typer bedrifter.

Medisin som redder liv

Norinnova følger nøye med på forskning fra universitetet og om det er noe som kan utvikles videre til nye produkter. Et av selskapene som de er stolte av å ha hjulpet fram, er Prohylix Pharma, som ble startet ut fra forskningen til blant andre Bjørn Skogen og UiT-rektor Anne Husebekk.

– De har utviklet en metode for å forebygge den sjeldne og livstruende blødersykdommen FNAIT, som rammer nyfødte. Nå er de kommersielle rettighetene til behandlingen utviklet av Tromsø-selskapet akkurat solgt til et amerikansk selskap og det forventes at man om få år vil kunne tilby forebygging av denne sykdommen, som påvirker livene til familier over hele verden. Det er et eksempel på at vårt arbeid med å hjelpe frem selskaper er veldig givende og meningsfullt arbeid, sier Lilletun.

Har samlet inn 1 milliard

De selskapene som kommer til Norinnova får hjelp til alt de trenger for å kunne vokse som bedrift. Forskere har ofte mye kunnskap om et fagfelt, mens Norinnova har lang erfaring med avgjørende faktorer knyttet til oppstart og utvikling av bedrifter.

– Vi er et nøye sammensatt team på 20 personer og vi må kunne hjelpe i mange ulike faser. Vi må kunne forstå en forsker og det detaljerte arbeidet forskeren gjør. Vi har bedrifter som jobber med molekyler eller enzymer og vi må forstå hvordan vi kan ta denne kunnskapen videre. Vårt mål er å bringe det videre ut på markedet og da må vi også forstå markedet og hva som kreves for å nå dit, forklarer Lilletun og fortsetter:

GOD HJELP: Fra lokalene på Siva Innovasjonssenter har Norinnova hjulpet fram rundt 300 bedrifter.  

GOD HJELP: Fra lokalene på Siva Innovasjonssenter har Norinnova hjulpet fram rundt 300 bedrifter.  

–  Vi må også skaffe penger til utvikling av både produkt og bedrift. Vi har bred erfaring på å skaffe offentlige virkemidler, men vi har også opparbeidet oss et nettverk av private investorer. Til sammen har det vært investert over én milliard kroner i bedrifter med utspring i Norinnova. Vår evne til å skaffe penger er en av de viktigste grunnene til at våre kunder ønsker å samarbeide med oss, sier Lilletun.

Fra én mann til globalt selskap

Blant de 300 selskapene som har blitt startet opp på Siva Innovasjonssenter har Norinnova hjulpet noen til å bli store.

– Tromsø-selskapet Dualog har utviklet seg til et globalt selskap som leverer løsninger for kommunikasjon mellom land og hav. Det hele startet med en ide om hvordan man kunne overføre fangstdata fra fiskebåter til land og en ambisjon om å lykkes internasjonalt. Nå har Dualog blitt et selskap som operer over hele verden, men fortsatt med ambisjoner om videre vekst, sier Lilletun.

Bedrifter som ønsker å leie lokaler hos Siva Innovasjonssenter finner kontaktinformasjon nederst i saken.

De siste månedene er det to tromsøselskap som er i en særdeles spennende fase. Pazzing utvikler en ny type mobilspill – en blanding mellom Escape Rooms og Pokémon Go – der brukerne må løse rebuser mens de er ute og går. Selskapet har nettopp vært gjennom en investorrunde der de har fått inn flere investorer og tre millioner i kapital og skal ansette flere.

Keenious er et annet selskap med utspring fra Norinnova, som har utviklet en helt ny metode der de bruker en søkemotor og analyserer tekst slik at studenter og forskere lettere kan finne relevante artikler. De fikk nylig 21 millioner kroner i en innovasjonskontrakt og øker nå fra to til ni ansatte.

– I 30 år har Norinnova jobbet med å hjelpe lovende oppstartsbedrifter til å vokse og skape nye innovative arbeidsplasser i landsdelen. Det er fantastisk å se når de lykkes, sier Lilletun.

Hjelper hverandre

Årlig hjelper Norinnova mellom 25 og 30 oppstartsbedrifter med å realisere deres globale ambisjoner. Flere av disse deler kontor med Norinnova på Siva Innovasjonssenter. De nye kontorlokalene er spesialtilpasset for et sosialt miljø hvor det er lett å møtes.

– Vi ønsker at alle som jobber her skal ha interaksjon med hverandre og at terskelen for å dra nytte av hverandres erfaringer skal være lav. Vi har et felles spiserom og spiser lunsj sammen. Det er et veldig fint sted å være for å knytte kontakter og lære av hverandre, sier Lilletun.